You are currently viewing Az ügyvédi végrendeleti nyilvántartás

Az ügyvédi végrendeleti nyilvántartás

Kevesen tudják, hogy akik haláluk esetére vagyonukról, vagy annak egy részéről ügyvédi közreműködéssel készített végrendelettel rendelkeznek, a végrendeletet a Magyar Ügyvédi Kamara által működtetett Központi Végrendeleti Nyilvántartásban is elhelyezhetik.

A nyilvántartásba vétellel biztosítható egyrészről a végrendelet megőrzése, másrészről pedig az, hogy a végrendelkező halála után a végrendelet létezése biztosan kiderüljön, és tartalma ismertté váljon a hagyatéki eljárásban. A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző, illetve a hagyatéki perben eljáró bíróság megkeresésére ugyanis a Magyar Ügyvédi Kamara a végrendeleti nyilvántartás adatairól tájékoztatást ad, illetve átadja magát a végrendeletet a megkereső részére.

A végrendeleteket a nyilvántartás részére zárt borítékban kell leadni, mellyel egyidejűleg 10.000,- Ft egyszeri nyilvántartási díj fizetendő. Ha a végintézkedő személy meggondolja magát, természetesen lehetőség van arra, hogy utóbb visszavegye a végrendeletét a nyilvántartásból – a visszavétel önmagában még nem minősül a végrendelet visszavonásának, és annak érvényességére, hatályára sincs hatással.

A végrendelkező számára megnyugtató lehet tudni, hogy az így megőrzött végrendelet biztosan előkerül majd a halála után…

dr-Ábrók_Annamária-ügyvéd-blogja

Dr. Ábrók Annamária ügyvéd

Forduljon hozzám bizalommal alábbi elérhetőségeimen!
Telefon: +36 70 613 2453
Email: info@drabrok.hu