You are currently viewing Változó jótállási szabályok

Változó jótállási szabályok

A karácsony előtti vásárlási lázban előtérbe kerülnek a fogyasztói jogok, azon belül is tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás témája. Ha idén még nem is, jövőre már egész biztosan könnyebb dolga lesz a fogyasztóknak, ugyanis januártól jelentősen változik a kötelező jótállásra vonatkozó kormányrendelet. Tekintsük át a legfontosabb új szabályokat!

A kötelező jótállás alá tartozó tartós fogyasztási cikkek köre kibővül a 10.000.- Ft eladási árnál drágább nyílászárókkal, árnyékolástechnikai eszközökkel, riasztóberendezésekkel és kamerás megfigyelőrendszerekkel, garázskapukkal, zuhanykabinokkal, kádakkal, csaptelepekkel, napelemrendszerekkel, valamint a játék elektromos rollerekkel és a drónokkal.

A kötelező jótállás jelenleg egységes egyéves időtartama az eladási ártól függően, sávosan változik az alábbiak szerint: 10.000-100.000 Ft eladási ár esetén egy év, 100.001-250.000 Ft eladási ár esetén két év, 250.000 Ft eladási ár felett pedig három év lesz a jótállási idő.

Elektronikus jótállási jegy

Bevezetésre kerül az elektronikus jótállási jegy (elektronikusan megküldött vagy a fogyasztó által letölthető formában).

Nem lehet feltétele a jótállási jogok érvényesítésének, hogy a fogyasztó visszaszolgáltassa a fogyasztási cikk felbontott csomagolását.

A fogyasztó a kijavítás iránti igényét nem csak a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál, hanem akár a vállalkozás székhelyén, telephelyén, fióktelepén (akár az üzletben) közvetlenül is érvényesítheti.

Változnak a csere és a vételár-visszatérítés szabályai is az alábbiak szerint:

  • Ha a vállalkozás megállapítja, hogy az első alkalommal javításra átadott fogyasztási cikk nem javítható, vagy
  • Ha a fogyasztási cikk a jótállási időtartam alatt három alkalommal történő kijavítást követően ismételten meghibásodik, vagy
  • Ha a fogyasztási cikk kijavítására a kijavítási igény közlésétől számított harmincadik napig nem kerül sor

a fogyasztó eltérő rendelkezése hiányában a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket nyolc napon belül kicserélni, vagy, ha erre nincs lehetőség, a vételárat nyolc napon belül visszatéríteni a fogyasztó részére. 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a szabályok az elektromos kerékpárra, elektromos rollerre, quadra, motorkerékpárra, segédmotoros kerékpárra, személygépkocsira, lakóautóra, lakókocsira, utánfutós lakókocsira, utánfutóra, valamint a motoros vízi járművekre nem vonatkoznak.

dr-Ábrók_Annamária-ügyvéd-blogja

Dr. Ábrók Annamária ügyvéd

Forduljon hozzám bizalommal alábbi elérhetőségeimen!
Telefon: +36 70 613 2453
Email: info@drabrok.hu