You are currently viewing Távazonosítás és távellenjegyzés

Távazonosítás és távellenjegyzés

  • Post category:Ingatlanjog

Ingatlan adásvételi szerződést kellene aláírnia, de külföldön tartózkodik és nem megoldható a hazautazása?
Vagy belföldön tartózkodik ugyan, csak épp inkább elkerülné, hogy emiatt az ország egyik végéből a másikba kelljen utaznia?
Várhatóan karanténban van/lesz a cége változásbejegyzéséhez szükséges okiratok aláírásának időpontjában?
Esetleg egyszerűen csak szeretné elkerülni a személyes találkozást a többi ügyféllel az ügyvédi irodában a járványügyi helyzet miatt?

Nincs feltétlenül szükség arra, hogy személyesen jelenjen meg az ügyvéd előtt az ügyvédi ellenjegyzéshez kötött okiratok aláírása érdekében, de arra sincs, hogy külföldön aláírt okiraton aláírását magyar külképviseleti hatósággal hitelesíttesse!

Mit jelentenek a távazonosítás, távellenjegyzés fogalmak?

A jogszabály és az ügyvédi kamarai szabályzatok lehetővé teszik, hogy az ügyvéd hang- és kép egyidejű rögzítését és mentését lehetővé tevő elektronikus hírközlő eszköz, azaz videotelefon (pl. Skype) igénybevételével azonosítsa az ügyfelet (távazonosítás), és ellenjegyzésével tanúsítsa, hogy az azonosított ügyfél az okiratot szintén videotelefon alkalmazásával előtte aláírta, vagy aláírását sajátjának elismerte (távelőttemezés).

Az ügyvéd által ilyen módon ellenjegyzett okirat földhivatali bejegyzésre ugyanúgy alkalmas, mintha azt az ügyfél az ügyvédi irodában írta volna alá és az ügyvéd ott ellenjegyezte volna. Külföldön történt aláírás esetén alapesetben az okirat diplomáciai hitelesítése, felülhitelesítése, illetve Apostille tanúsítvány beszerzése szükséges, azonban távelőttemezés esetén ezekre sincs szükség.

Így sokkal egyszerűbb, igaz?

dr-Ábrók_Annamária-ügyvéd-blogja

Dr. Ábrók Annamária ügyvéd

Forduljon hozzám bizalommal alábbi elérhetőségeimen!
Telefon: +36 70 613 2453
Email: info@drabrok.hu